Bästa golfbollen

Vilken är världens bästa golfboll?

Golfbollar

Hundratals olika modeller ifrån dussintals olika varumärken. Hur kommer det sig att det finns så många olika typer av golfbollar när alla golfbollar följer samma regler. En golfbolls diameter ska minst vara 42,67 mm och den får inte väga mer än 45,93 gram. Jo skillnaden är spinn och känsla.

Spinn och känsla

Golfbollar tillverkat med urethane skal får en ökad friktion mot klubbhuvudet vid tillslag. Den ökade friktionen resulterar i att golfbollen spinner mer. Ökad spinn hjälper för att kunna kontrollera bollen, framförallt vid inspel till green. Proffs spelar alltid med golfbollar som har skal av urethane. Känslan varierar mellan olika golfbollar och det är en smaksak. Många spelare föredrar en mjuk känsla vid bollträffen men det finns och de som hellre har en hårdare lite stummare känsla vid bollträff.

Golfbollar av modellen Titleist Pro V1 2019 i både vit och gul färg

Världens mest spelade golfbollar 2019

Här listar vi de mest spelade golfbollarna i de olika kategorierna.

Hög spinn och mjuk känsla

Titleist Pro V1 2019

Callaway Chrome Soft 2019

TaylorMade TP5 2019

Kirkland Tour Performance+

Srixon Z-Star 2019

TaylorMade Project (a) 2019

Bridgestone B RXS

Titleist AVX

Bridgestone B XS

Vice Pro

Hög spinn och hårdare känsla

Titleist Pro V1x 2019

Callaway Chrome Soft x 2019

TaylorMade TP5x 2019

Bridgestone B RX

Srixon Z-Star XV 2019

Vice Pro Plus

Bridgrestone B X

Lägre spinn och mjuk känsla

Callaway Supersoft 2019

Titleist DT Trusoft 2019

Srixon Soft Feel 2019

Callaway Superhot 55

Bridgeston E6 Soft

Lägre spinn och hårdare känsla

Titleist Velocity 2019

Bridgestone E6 Speed

Callaway Warbird 2018

Svinghastigehet

Majoriteten av alla golfbollar tillverkas för att passa alla typer av svinghastigheter. Fast det finns ett antal modeller som är speciellt anpassade för en viss typ av svinghastighet. Hur bollen presterar påverkas väldigt marginellt av svinghastigheten. Den största skillnaden är hur man upplever träffen. Det är vanligare att spelare med hög svinghastighet föredrar en lite hårdare känsla och spelare med lägre svinghastighet en mjukare känsla. De flesta av de bollarna som är anpassad för en viss typ svinghastighet är väldigt mjuka golfbollar som ofta kan upplevas som för mjuka av de som svingar riktigt hårt.

Färger på golfbollar

Det finns många olika färger på golfbollar. Även om vit fortfarande är den vanligaste så tillverkas de flesta modeller idag även i gul färg. Nåt som blivit allt mer populärt under 2018-2019 är golfbollar i olika matta färger. Callaways färgade truvis mönster har också slått igenom ordentligt de senaaste åren. Ett fotbolls liknande färgat mönster som gör det lättare att se bollen.

 

De största varumärkena för golfbollar

Titleist - Ett klassikt märke som har dominerat i flera decenniums

Callaway - Ett intressant och innovativt märke som tänker på gränserna med färgade mönster och nu även siktlinjer på bollarna.

TaylorMade - Världselitens val, flera av de absolut bästa spelarna i världen spelar TaylorMades golfbollar.

Bridgestone - Brett utbud med modeller anpassat för alla olika typer av golfare

Srixon - Japansk kvalité med stort utbud av både vita och gula modeller.

Vice - En ny uppstickare med en modernare touch

Kirkland - Tourprestanda till bra pris

Volvik - Spännade färgkombinationer

 

Begagnade golfbollar eller nya golfbollar

Det viktiga om man väljer begagande golfbollar är det är golfbollar i hög kvalitet. Är kvaliteten hög så är begagnade golfbollar ett utmärkt val. Begagnade golfbollar i högsta möjliga kvalitet ligger fortfarande långt under nya golfbollar i pris. I Sverige är NJGolf kända för att ha den bästa kvaliteten och deras a-klass håller i princip nyskick. Läs mer om begagnade golfbollar